SIKÇA SORULAN SORULAR

Temiz enerji, kendini sınırsız tekrarlayabilen yenilenebilir ve hammadde bağımlısı olmayan enerji olarak özetlenebilir. Türkiye güneş bakımından oldukça zengin bir ülkedir ve bu zenginliği boşa harcama lüksüne sahip olmayan yurdumuz için tükenmeyen bir kaynak olan güneş, önümüzdeki yılların temel ısıl enerji ve elektrik kaynağı olmaya adaydır.

Güneş panelleri güneş kolektörlerinden farklı olarak sıcak su değil, elektrik enerjisi üretirler. Panel yüzeyine gelen güneş ışığı, panellerin yapıldığı özel yarı iletken malzeme sayesinde elektrik enerjisine dönüştürmesini sağlar.

Solar enerji üretmek ve kullanmak için gerekli cihazları elde ettikten sonra güneş bizlere sınırsız enerji verir. Yıllarca faydalanabileceğimiz bir kaynaktır. Solar enerji devamlı ihtiyaç duyduğumuz diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltır. Ayrıca güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir enerji olduğu için doğayı korur.

 

Şebekeyle bağlantılı (On Grid) solar sistemler; solar paneller tarafından tutulan elektriği depolamadan üretildiği yerde satılması veya tüketilmesi prensibine dayalı olarak çalışmaktadır. Bu tür solar sistemler evsel kulanım veya yüksek güçte santral sistemlerinde kullanılır. Amaç çatımızda ürettiğimiz elektrik ile hem faturalarımızı sıfırlamak hem de fazla üretilen elektrik ile küçükte olsa bir kazanç sağlamaktır.

Şebeke elektriği olan yerlerde güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal bir sakınca yoktur. Belediyeden veya başka bir kurumdan herhangi bir izin belgesi almanıza da gerek yoktur. Fakat bu bölgelerde sistemin kendini geri ödeme süresi uzun olabileceğinden dolayı teoride mümkün olmasına rağmen pratikte uygulama yapılamayabilir.

Ne kadar büyüklükte bir sistem kurmanız gerektiğine dair bir fikir edinebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz, ön görüşme sonrası keşif ile fizibilite raporu hazırlarız; bu raporda kurulacak sistemin gücü, hangi elemanlardan oluştuğu, ne kadar üretim yaptığı, bu üretim değerleri ile hangi elektrikli cihazları hangi sürelerde çalıştırabileceğiniz ve fiyat bilgisi bulunur. Bulunduğunuz bölge, şehir ile lokal çevre şartları da ilk yatırım maliyetini etkileyen koşullar arasındadır.

Güneş Enerji Sistem birimleri:

  • Güneş panelleri (Güneşten gelen ışınları enerjiye dönüştürmek için)
  • İnverter (doğru akımı alternatif akıma çevirmek için)
  • Çift yönlü elektrik sayacı (On Grid sistemlerde şebekeden enerji çekme ve şebekeye enerji satmak için)
  • Akü (Off Grid sistemlerde üretilen enerjiyi depolayabilmek için)
  • Şarj kontrol cihazı (akülerin şarj seviyesini ayarlayabilmek için)

 

Sistem için gereken bütün cihazları firmamızdan temin edebilirsiniz.

 Üretilen fazla enerjiyi şebekeye satmaya yarayan çift yönlü sayaç sistemi ülkemizde uygulanmaktadır. Bu sistem ürettiğiniz elektriği akülerde depolamaya gerek kalmadan şebekeye satıp kullanacağınız elektriği de yine şebekeden satın almanız prensibine dayanır. Bu sayede akü ve şarj kontrol masrafı ortadan kalkmakta ve temiz enerji sistemlerinin şebeke elektriği bulunan yerlerde de uygulanmasına olanak sağlanmaktadır. Çift yönlü sayaç sistemlerinde eğer üretiminiz tüketiminizden fazla ise fatura ödememenin yanı sıra ürettiğiniz enerjiden gelir elde etmeniz de mümkündür.

 

  • On Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Yani evinize On Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda şebekeye bağlı olmanız gerekir. Off Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebeke bağımsız bir sistemdir. Her iki sistem de güneş enerjisinden elektrik elde edilir; birinde şebekeye bağlı kalınız diğerinde bağımsız olunur.
  • On Grid sisteminin faydalarından biri günün sonundaki faturaya yansıyan elektrik bedelidir. Evin çatısına ya da cephelerine kurulan güneş panelleri, şebekeden elektrik kullanımını minimuma indirir ve bu sayede elektrik faturası büyük ölçüde azalır. Şebekeye bağlı olan On Grid sistem de elektrikte tasarruf sağlamaya yardımcı olur.

 

 

Ön Görüşme: İletişim kanallarımız üzerinden ekibimize ulaşarak güneş enerjisi çözümlerimiz hakkında bilgi alabilir, öne görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.
Keşif: GES Projenizin yer alacağı bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığı, enerji tüketim miktarı, çatı veya arazinizin güneş panelleri kurulumuna elverişli olup olmadığı incelenir.
Fizibilite Raporu Hazırlanması: Bu sayede uygun yer seçimi, toplam yatırım miktarı, uygun malzeme seçimi, yatırım geri ödeme süresi, yatırımın karlılığı, yatırımın riskleri gibi tüm hususlar detaylı bir şekilde araştırılarak doğru bir yatırım kararı alınır.
Teklif: Keşif aşamasında gerekli olan ön koşullar, güneş enerji santrali kurulumuna elverişliyse size özel bir çözümler, projelendirme ve projenin performansı referans alınarak bir sözleşme hazırlanır.
Çağrı mektubu başvurusu: Güneş Enerji Santrali yatırımına karar veren gerçek ya da tüzel kişilerin bağlı bulundukları Elektrik Dağıtım Kuruluşundan (EDAŞ) Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunu almaları gerekmektedir. Buradaki amaç başvurulan Güneş Enerjisi Santrali kurulumunun yönetmelikte belirtilen kriterlere, kurulum yapılmak istenen alanın teknik şartlara uygun olup olmadığını teyit etmektir.
Kurulum: Tüm aşamalar dâhil, santralinizi 5 ila 6 ay gibi kısa bir sürede işletime hazır hale getirilir.
Teslim ve üretime alma: Proje teslim edildikten sonra 2 yıl boyunca bakım ve onarımı firmamız tarafından üstlenilerek size herhangi bir ek maliyet yansıtılmamaktadır.

Güneş panelleri sürekli bakım gerektirmez. Güneş panellerinin arada bir temizlenmesi ve gerekli muayenelerinin yapılması, ileride oluşabilecek arızaların önüne geçerek sürekli maliyet çıkmasını önler. Bunun dışında sürekli ve özel bir bakıma ihtiyaç yoktur.

Scroll to Top